Procediment

(Traducción al castellano)

 

 

EL NU EN LA FOTOGRAFIA

Com poden veure, existeix un percentatge elevat d’exemples de nus, tant en la meva  web, com en a l’espai de la botiga, no cal explicar que a l’estudi, es realitzen treballs de tots els estils, retrats d’avis, gent jove, grups familiars informals i mes formals, retrats  per imatge corporativa, comunions, noces, animals, books per gent jove, exteriors, etc. No es tracte de donar explicacions, però potser si de donar una raó prou coherent perquè entenguin al meu procedir.

Des de l’època clàssica al cos humà adquireix en aquells moments una rellevància extraordinària, el cos nu amb les seves proporcions equilibrades son la representació de la bellesa en estat pur, aquesta influencia encara perdura en el mon de les arts, però, per influencia de les religions i èpoques mes fosques, la representació de la figura humana despullada s’ha relacionat amb el pecat.

En l’actualitat, per molt que ens pensem que els temps han canviat , molt al contrari, vivim uns moments de des culturització artística, abromats per imatges de tot els estils, però ningú ens ensenya amb esperit crític i constructiu a aprendre a mirar.

La fotògrafa, el fotògraf, que sap mirar amb ulls professionals, interpreta la bellesa com un únic concepte i repte, mentre treballa, aquesta és la seva obsessió i res interfereix en aquest objectiu.

Personalment, educada en un ambient relaxat i natural, el cos humà despullat ho visc des de la infantesa amb una perspectiva de bellesa, relacionat amb la nostre sexualitat, evidentment, però, no com única interpretació del que representa el nu.

El despullat, ens mostra la bellesa mes absoluta amb els nadons representant la tendresa, l’etapa que sense la protecció dels pares no sobreviurien, en l’adolescència la transformació del cos, la seva sexualitat i la identitat com a éssers adults, després, l’ erotisme i sexualitat, tant en el cos de la dona com amb al del home, però el nu també pot representar aspectes més profunds de les persones, com la força, el pas del temps, les malalties, l’amor, la passió, el gènere, les contradiccions, la degeneració, la violència  i la mort.

Tots aquests valors prenen una forma més transparent i potent, quant es representant a través d’un cos nu, que sens dubte es la representació mes sincera i pura, em refermo amb al meu apassionament per la representació del despullat.

Com a repte i exercici professional, també es la modalitat més difícil per una fotògrafa o fotògraf, molt lluny de la banalitat que els imaginaris externs, interpretin com un joc lúdic per els ulls del fotògraf o fotògrafa, el cos humà a través de les extremitats, el cap i el cos, formen un conjunt complicat, on els exercicis de llenguatge corporal, seran una eina valuosa per ser fidels al retrat del nu, tant en una basant creativa, com en l’àmbit comercial, en que el objectiu sigui idealitzar, sense oblidar l’essència de l’ésser humà que tenim com a model.

 

L’EXTERIOR I L’ INTERIOR

Des de la experiència de tants anys, em fa reflexionar sobre les qualitats necessàries d’aquesta professió que sens dubte, ha de idealitzar a cada persona que te davant la càmera, aquesta idealització des de un punt de vista dins la naturalitat de cada persona, tenint  la capacitat de extreure les parts físiques que considerem mes atractives, però també les que transmeten la profunditat de l’ànima del retratat, un retrat, ens farà conmoure sempre que com a professionals, sapiguem fusionar les dues sensibilitats: la material, les característiques físiques externes i les de l’interior de cada ésser, em refereixo a la dualitat que viu en cada persona.

 

FORMES DE TREBALL

Quant entro a l’estudi no tinc un límit de temps, no paro fins que sé que les imatges que necessito ja las he capturat.

Normalment un reportatge bàsic d’unes 6 tomes, te com a durada d’uns 30 minuts.

Si hi han canvis de roba i de fons, com un àlbum o una sessió d’un book, poden ser de 1 hora a 1 hora i mitja aproximadament.

 

SER PARES

La vida ens canvia quant vivim l’experiència de ser pares, es un procés profund, doncs ens sorprenem a nosaltres mateixos amb els sentiment que no sabíem que teníem i sobre tot l’instint de protegir, com l’eina més potent per aquesta etapa, una etapa plena de bellesa i amor, l’amor per un fill es per sempre, possiblement el vincle mes ferm de la naturalesa humana.

Des de l’embaràs al naixement, veurem efectes en el cos d’una dona que no oblidarem mai i que repercutiran en la pròpia personalitat de l’esser humà encara al seu ventre.

En l’actualitat, la funció del pare en comparació amb el tarannà dels pares d’altres generacions, es digne de valorar, crec que el protagonisme dels pares, les seves funcions i ajuda en aquest procés, definitivament faran possible una societat més equilibrada, per això, el seu protagonisme en el procés d’un reportatge, també és molt important.

 

NADONS I NENS

Per a la fotografia de nadons, tot t’he uns altres paràmetres, per obtenir imatges d’un nado dormint, possiblement es on necessitarem mes temps, per aconseguir que es relaxi i finalment amb silenci aconseguir que dormi, entre 1 hora o 2 hores,

A partir d’un mes dependrà si s’ha de fer algun descans per menjar, podríem dir 1 hora.

Es a partir de l’ any que les nenes i nens ja noten els ambients estranys i es quant aguanten una mitja hora, per tant s’ha d’afrontar un ritme molt més àgil perquè no es cansin. Es tracte de jugar i distreure’ls per aconseguir tomes el mes divertides possibles. Pensem que en aquesta etapa, ja son conscients dels llocs diferents i estranyen en ocasions a la gent. En respecte als reportatges d’embaràs, aconsellem a partir del mes 7ª. Si la nostre client vol un seguiment del 3ª mes fins al naixement nado, cal organitzar les sessions per fer el treball en al temps corresponen.

Per les qüestions estètiques de vestuari, maquillatge i cabell, en el moment de concertar hora, donarem les indicacions adients a cada estil de fotografia i opció per presentar.

Els treball en exterior es faran en una localització pactada, tenint en compte en el pressupost els desplaçaments i les hores invertides.

 

EL VESTUARI, EL FONS, L’ ATREZZO

Tota fotografia, tant a l’estudi com en exterior, ha de tenir en compte elements que marcaran el missatge i la composició final, com el fons de la fotografia, si serà llis, colors neutres com el blanc i el negre o colors determinats, en el exterior, tenir en compte quins elements formaran part o no de l’enquadra del retrat, el color d’un fondo no pensem que es una pura reflexió estètica, pensem que els colors influeixen en el missatge emocional d’una fotografia, per això es important que reflexionem conjuntament quin resultat volem.

L’atrezzo son els elements objectes que formaran part del conjunt, una cadira, unes flors, un nino, etc, els objectes que decidim incorporar en la composició també ens marcaran un resultat final i poden distreure l’objectiu del retrat, restant força, per tant, pensem si ens interessen o no.

En respecte el vestuari, ens inclinarem si en el retrat hi ha mes d’una persona per roba llisa, tenint en compte el color del fons, les sabates tenen en les tomes de cos sencer molta importància, si la fotografia es de caire informal els peus descalços son opció molt natural.

 

ASSESSORAMENT

Per la realització del les sessions, no dubti en demanar assessorament per les indicacions adients de cada reportatge, no dubti en transmetre en aquest primer contacte, la idea inicial que vostè tingui.

Es tracte que com a professional, puguí satisfer el seu desig per així immortalitzar artística i fotogràficament la etapa de la vida irrepetible, que cada un de nosaltres vivim.

La vida ens regala moment únics dignes de tenir presents per sempre.

 

Gràcies.

 

Judith Vizcarra